Blog

Odhalte časté mýty o klíšťatech

Odhalte časté mýty o klíšťatech

O klíšťatech, zejména mezi přáteli a rodinou, traduje spousta mylných informací a polopravd. Ty mohou oslabit naši ostražitost. Pojďme se společně podívat na první várku nejčastějších mýtů o klíšťatech.

Jaké nejzajímavější mýty o klíšťatech kolují nejvíce?

nejcastejsi_myty_o_klistatech

1. Klíště na mě skočí ze stromu!

Tomuto mýtu stále věří velká část lidí, avšak opak je pravdou. Klíště v žádných případech na svou oběť neskáče, ale vyčkává na ni ukryté na porostu. Při patřičné situaci se na svého hostitele přichytí vztyčením předního páru nohou.

2. Na zahradě žádné nebezpečí nehrozí.

Dosud slyšíme, že se klíšťata vyskytují primárně v lesích. Bohužel tomu tak rozhodně není. Můžeme je najít v městských parcích i na své zahradě. Ovšem správnou péčí o zahradu můžeme jejich výskyt minimalizovat. Mělo by postačit pravidelné sekání trávníku. Zarostlou část zahrady od té posekané oddělte kamínky.

3. Riziko onemocnění je velmi nízké.

Jeden z nejnebezpečnějších mýtů. Za rok 2021 v České republice klíšťovou encefalitidou onemocnělo téměř 1000 lidí. V některých případech mohou dokonce nastat trvalé následky – např. chronické bolesti hlavy, poruchy soustředění, obrna svalů a třes. Ke všemu je výskyt této nemoci na našem území plošný. To znamená, že se infikovaná klíšťata vyskytují ve všech částech našeho území.

4. Přisáté klíště se musí udusit a poté ho odstraníme točením proti směru hodinových ručiček!

Před lety se klíšťata odstraňovala tím, že se přidusila olejem nebo krémem – to už ale neplatí. Tím dosáhnete akorát toho, že klíště vyloučí případně nakažené sliny do vašeho krevního oběhu. Klíště taky v žádném případě nekruťte. Jeho ústrojí není do kůže zašroubované. Během kroucení je totiž větší riziko utrhnutí jeho hlavy a ústrojí, což zbytečně situaci zkomplikuje.

5. Klíště nejdou na světlé oblečení.

Pravděpodobně jste už někde četli doporučení, vzít si do přírody světlé oblečení. Doporučení je to správné, chybuje se ale v tom, proč to dělat. Pro klíšťata barva oblečení nehraje roli. Světlé oblečení je výhodné z toho důvodu, že si na nich klíštěte snadněji všimnete.

6. Klíště žije pouze v lese.

Ačkoli jsou listnaté a smíšené lesy charakteristickým domovem tohoto parazita, narazit na něj můžeme i na louce, městském parku nebo své zahradě. Na člověka se přichytí povětšinou z trávy nebo keřů. Poté se nejčastěji vyhledávají oblasti za ušima, podpaží nebo podkolenní jamky.

7. Když se po odstranění nevytvoří flek, jsem v bezpečí.

Je to právě lymská borelióza, po které se na kůži většinou objeví červené skvrny. Oproti tomu klíšťová encefalitida se spíše projevuje příznaky, které připomínají chřipku. K žádnému zčervenání pokožky tedy nemusí vůbec dojít. Tudíž absence skvrny neznamená, že na nás klíště nepřeneslo žádnou nemoc. Z toho důvodu je podstatné informovat lékaře o přichycení klíštětem, který provede krevní testy a popřípadě určí vhodnou léčbu.

Jak chránit děti před klíšťaty a boreliózou

Jak chránit děti před klíšťaty a boreliózou

Každým rokem jsou až desítky tisíc lidí nakaženi zákeřnou boreliózou, nebezpečnou infekcí způsobenou klíšťaty. Z vlastní zkušenosti víme, že je nezbytné, aby byli rodiče informování o nebezpečí, které mohou klíšťata způsobit a poučit je o důležitosti efektivní prevence a ochrany. Proto vám přinášíme několik tipů, jak své děti chránit před kousnutí klíštětem a boreliózou.

Poučte své dítě o kousnutí klíštětem

  1. Vysvětlete dítěti, že klíšťata jsou malí parazité, kteří se živí krví zvířat a lidí. Ukažte jim, jak vypadají a řekněte jim, že se klíšťata vyskytují v lesních porostech, vysoké trávě a různých křovinatých oblastech.
  2. Vysvětlete, že je důležité nosit při hře nebo procházce v zalesněných oblastech dlouhé kalhoty a trička s dlouhým rukávem. Ukažte jim, jak si zastrčit kalhoty do ponožek a nosit světlé barvy, aby bylo snazší na oblečení klíště vidět.
  3. Pro dodatečnou ochranu proti klíšťatům můžete zvážit koupi nechemických náramků proti klíšťatům.
  4. Naučte své dítě kontrolovat jeho tělo po pobytu venku. Vysvětlete mu, že klíšťata se často přisají na kůži a mohou na ní zůstat přisátá i několik dní.
  5. Vysvětlete jim, jaké jsou příznaky kousnutí klíštětem a co mají dělat, pokud na sobě klíště.
  6. Upozorněte dítě na závažnost onemocnění v případě kousnutí klíštětem. Zdůrazněte, že v případě nálezu klíštěte je potřeba vám vše sdělit a následně vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se u něj objeví příznaky, jako je horečka, vyrážka nebo bolest kloubů.

Jak vytáhnout dítěti klíště

Jelikož klíšťata často přenášejí závažné onemocnění, je důležité, abyste své dítě pravidelně kontrolovali, zda na něm není klíště, zejména pokud si hrálo v oblastech, kde se tito parazité často vyskytují.

Chcete-li dítě zkontrolovat, zda nemá klíště, dbejte zvýšené pozornosti zejména v oblasti vlasů, za ušima, v podpaží a v tříslech.

  1. K bezpečnému odstranění klíštěte budete potřebovat pinzetu s jemnými hroty a dezinfekci.
  2. Před manipulací s klíštětem si nejprve pořádně umyjte ruce. Poté klíště pevně uchopte pinzetou co nejblíže kůži.
  3. Vytrvalým tlakem táhněte nahoru. Klíštětem neotáčejte ani jím netrhejte, mohlo by dojít k odlomení ústních částí, které by zůstaly v kůži.
  4. Po vyjmutí klíštěte ho spláchněte do záchodu nebo zabalte do plastového sáčku. Pokud budete mít podezření, že bylo klíště infikováno, můžete ho uložit do uzavřené nádoby, abyste ho mohli otestovat na nemoci, jako je borelióza nebo klíšťová encefalitida.
  5. Očistěte místo kousnutí a ruce dezinfekcí a vodou.
  6. Sledujte, zda se v místě kousnutí neobjevují známky infekce, jako je zarudnutí, otok nebo. Pokud se některé z těchto příznaků objeví, vyhledejte lékařskou pomoc.

Pro více informací se doporučujeme také podívat na náš článek, který celý věnujeme tomu, co dělat, když už na sobě nebo dítěti naleznete klíště.

Používejte nechemickou ochranu proti klíšťatům: Před odchodem ven nasaďte dítěti náramek odpuzující klíšťata

Chemické repelenty proti klíšťatům mohou být toxické pro lidi, domácí zvířata i životní prostředí. Chemické repelenty jsou často vyrobeny ze syntetických sloučenin, které se aplikují přímo na kůži nebo se stříkají na oblečení. Tyto sloučeniny se mohou vstřebávat kůží a způsobovat podráždění, vyrážky a další zdravotní problémy. Z těchto důvodů doporučujeme volit alternativu, která neškodí vám, vašim blízkým a životnímu prostředí. Více o problematice používání chemických repelentů najdete v článku s podrobným návodem, jak se efektivně chránit před klíšťaty.

 
Co dělat, když mám klíště?

Co dělat, když mám klíště?

Přišli jste z přírody a našli na sobě klíště? Nebo vás jen zajímá, co v takovém případě dělat? Samotný nález klíštěte na svém těle může vyvolat určité obavy a nejistotu ohledně správného postupu. Není to však důvod k panice. Mrkněte se na fakta a doporučení, jak s těmito parazity správně zatočit.

Kde klíšťata číhají?

Nejčastěji na svého hostitele čekají na stéblech trávy nebo listech keřů. Vyhovují jim zejména louky s vyšší trávou, listnaté a smíšené lesy, okolí vod nebo taky městské parky. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm.

Kousnutí od klíštěte - kde se přisaje, symptomy

Klíště si najde nejdříve nejvhodnější místo k zakousnutí se. Nejčastěji je to v podpaží, tříslech, podkolenní jamce, za ušima nebo ve vlasech. Kousnutí klíštětem nebolí a mnohdy o něm ani netušíme. To je dáno tím, že klíště má ve slinách látku, která působí jako analgetikum. Červený flek po kousnutí klíštětem se mnohdy zvětšuje a může dojít k otoku postiženého místa.

Po odstranění i neinfikovaného klíštěte může na kůži zůstat červený flek – což je na kousance normální reakce těla. Pokud se však u vás objeví vyrážka nebo horečka během několika týdnů po odstranění klíštěte, navštivte svého lékaře.

Jak správně vyndat klíště

Nejčastější chybou při nalezení klíštěte je, že se ho postižená osoba snaží pomazat různými oleji. V takovém případě dojde k zadušení klíštěte, které vyzvrací obsah střev zpět do rány.

Správných postupů je několik, uvedeme ale ten nejpohodlnější.

  1. Umyjte si ruce. Pokud máte na rukou oděrky, použijte gumové rukavice.
  2. Použijte čistou pinzetu s jemným hrotem, abyste klíště uchopili co nejblíže k povrchu kůže.
  3. Táhněte nahoru stálým, rovnoměrným tlakem. Klíštětem nekruťte ani neškubejte – to může způsobit odlomení ústních částí a jejich setrvání v kůži. Pokud k tomu dojde, odstraňte části úst pomocí pinzety. Jestliže nemůžete ústa snadno odstranit pinzetou, nechte to být a nechte kůži zahojit.
  4. Po vytažení místo vydezinfikujte a sledujte, zda dojde k zanícení.
  5. Na vytažené klíště nesahejte holýma rukama. Klíště spláchněte do záchodu nebo jej pevně zabalte do lepící pásky.

Příznaky klíšťové encefalitidy

Inkubační doba klíšťové encefalitidy je nejčastěji 7 až 14 dní po kousnutí. První fáze se podobá klasické viróze. Člověk má teplotu, je malátný a bolí ho klouby či svaly. Poté přichází mírné zlepšení, avšak načež nastává druhá fáze. V té má člověk silné bolesti hlavy, pociťuje světloplachost, je mu nevolno a zvrací.

Příznaky boreliózy

U boreliózy se inkubační doba liší, většinou je to ale 3 až 30 dní od kousnutí. Nejčastější projev je červený pruh kolem kousnutí. Může však probíhat i bezpříznakově. Obvykle vyrážku doprovází horečky, únava, zimnice nebo zvracení. Při neléčené borelióze se po 1 až 3 měsících začínají vyskytovat otoky, brnění končetin nebo taky poruchy srdečního rytmu či obrna lícního nervu.

Jak se bránit před klíšťaty?

Tento bod jsme podrobně rozebírali v článku, který vám napoví jak se chránit před klíšťaty, který si můžete přečíst.

Ve zkratce, jedna z možností, jak na tyto parazity vyzrát, je zabránění kontaktu s kůží. Bohužel, tento způsob není vždy praktický. V horkých dnech oblékat mikinu, rukavice, tepláky a dlouhé ponožky prostě nechcete. Další možností jsou chemické repelenty. Lidem však čím dál tím více záleží na svém zdraví, a proto se chemickým repelentům začínají vyhýbat. Další alternativou je použití NNT náramků proti klíšťatům. Pracují na principu vysílání elektromagnetických vln, jenž na tyto parazity účinkují odpudivě. Chlubí se 100 % absencí chemických a toxických látek. Je tedy jen na vás, jakou z možností si vyberete. :)

 
Můj pes má klíště – časté nemoci, vytažení klíštěte a doporučení

Můj pes má klíště – časté nemoci, vytažení klíštěte a doporučení

Klíště ohrožuje nejen nás, ale i naše mazlíčky. Nezvaní cizopasníci se objevují nejen v lesech, ale i v městských částích. Měli byste se tedy mít na pozoru a své mazlíčky náležitě chránit.

Nemoci způsobené klíšťaty

Existuje několik druhů chorob, které tito parazité způsobují. Nejčastějšími projevy jsou horečky, žaludeční problémy, snížená fyzická aktivita a bolesti kloubů. Je potřeba své mazlíčky pravidelně pozorovat, díky čemuž si budete schopni všimnout změň v jejich chování.

Babezióza – Majitelé mazlíčků si mnohdy něčeho všimnou, jakmile u psa vidí nepřiměřeně tmavou moč. To je právě poměrně klasickým projevem babeziózy. Dále můžeme pozorovat slabost a nedostatek chutí k jídlu, který může vést až k anorexii. Onemocnění je potřeba rychle diagnostikovat, čímž omezíme negativnímu působení na orgány našeho čtyřnohého přítele.

Lymská boreliózaPatří k nejčastějším onemocněním přenášená z klíštěte na psa. Nicméně u většiny psů probíhá bezpříznakově. Jiní zase začínají kulhat, mají zvýšené teploty nebo nechuť k jídlu. V pozdějších stádiích onemocnění může nastat poškození srdce, ledvin či mozku.

Klíšťová encefalitidaU psů a koček se v naší oblasti vyskytuje vzácně. Projevuje se horečkou, apatií a v některých případech dochází k ochrnutí končetin.

Ehrlichióza – Toto onemocnění přenáší okolo 10-21 % klíšťat. Ehrlichie vedou k poškození kostní dřeně a snížení počtu krvinek. Zprvu můžou být psi apatičtí, slabí, a k tomu se můžou zvětšovat sleziny. Někdy dochází k hnisavému výtoku z nosu.

Anaplazmóza – Mezi časté projevy patří ospalost, zvýšené teploty, kulhání, průjem, zvracení a nadměrná žízeň.

Jak vytáhnout psovi klíště?

V první řadě si nasaďte gumové rukavice – nikdy neodstraňujte klíště prsty. Stejně tak klíště nepropichujte a nekapejte na něho olej či mast. V tom případě by klíště mohlo obsah střev s bakteriemi vypustit do krve vašeho mazlíčka.

Roztáhněte srst psa a uchopte klíště co nejblíže k povrchu kůže. Pro tento účel použijte pinzetu s jemným hrotem nebo háček na klíšťata. Poté táhněte nahoru rovnoměrným tlakem. Klíštětem neškubejte ani nekruťte.  Postupujte opatrně a pozvolna, nedoporučuje se násilné táhnutí ven. Po vytažení zkontrolujte ranku a ujistěte se, že bylo vytaženo celé klíště. Jestli kousek klíštěte v kůži zůstal, místo pořádně vydezinfikujte a průběžně kontrolujte, zda nedochází k zanícení. Klíštěte se zbavte spláchnutím do záchodu nebo zabalením do lepící pásky.

Závěr: Vytvoření bezpečného prostředí bez klíšťat pro vašeho psa

Vytvoření bezpečného prostředí bez klíšťat pro vašeho psa a podniknutí nezbytných kroků k zabránění napadení je důležitou součástí zodpovědného chování majitele domácího mazlíčka. Začněte tím, že budete udržovat posekaný a udržovaný trávník a odstraníte veškeré listí nebo odpadky, kde se klíšťata mohou skrývat. Zvažte používání nechemických obojků, které klíšťata od psa odradí. V neposlední řadě pravidelně kontrolujte svého psa, zda nemá klíšťata, a všechna nalezená klíšťata ihned odstraňte.

 
Pozor, klíšťata jsou opět tady – Jak se chránit a na co si dát pozor

Pozor, klíšťata jsou opět tady – Jak se chránit a na co si dát pozor

Je to tady zase! Sezóna klíšťat se blíží a s ní i nebezpečí pro naše zdraví a pohodu. Když se tito paraziti usadí na našem těle, mohou nám způsobit velké potíže, a dokonce i závažná onemocnění. Ale nebojte se, máme pro vás řešení! S naším článkem se dozvíte, jak se účinně chránit před klíšťaty a snížit tak riziko jejich kousnutí.

Druhy klíšťat žijících v ČR

Klíště obecné – Ve velké části případů se setkáte právě s druhem zvaným jako Ixodes ricinus, který se vyskytuje na celém území České republiky.  Živí se krví lidí, drobných savců, ptáků a plazů. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm. Především jsou to ale smíšené a listnaté lesy, zahrádky, louky a taky městské parky.

Klíšť lužní – Parazituje spíše na menších savcích. Na člověka se přisaje spíše výjimečně, jsou ale zaznamenány případy přisátí i tohoto typu klíštěte. Nejvíce se vyskytuje na jihu Moravy, zejména podél vodních toků.

Piják lužní – Dává přednost teplejším oblastem, proto ho najdeme primárně na jižní Moravě. Dokáže přenést nemoci jako tularémie a omské hemoragické horečky.

Prevence – Jak se chránit před klíšťaty?

1.      Chraňte se pomoci oblečení

Jeden ze způsobů, jak se ochránit před klíšťaty je zabránit klíšťatům v kontaktu s vaší kůží. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je nosit oblečení, které zakrývá vaše ruce a nohy.

  • Zvolte oblečení ze světlé látky, které vám pomůže zjistit, zda je na vás klíště.
  • Zastrčte si kalhoty do ponožek. Případně oblepte otvory v oblečení páskou, aby neměla klíšťata přístup.
  • Po návratu domů si pořádně zkontrolujte oblečení a svou pokožku. Nenechte nic náhodě a ujistěte se, že klíště není v žádném záhybu kůže. Pořádně se osprchujte.

Z vlastních zkušeností můžeme říci, že ačkoli je tato metoda účinná, tak ve vysokých teplotách není kdovíjak příjemné nosit dlouhé kalhoty a velké ponožky. Lidská kůže potřebuje dýchat, a to zejména, když se člověk potí.

2.      Ochrana pomocí chemických repelentů

Další možností je použití klasického repelentu ve formě spreje nebo náramků. Jsou to povětšinou sprejové substance, které po nanesení na kůži odpuzují hmyz. Ačkoliv tato metoda může zabránit přisátí klíštěte, jsou s ní spojená určitá rizika a nevýhody.

Repelenty obsahují chemické látky, které nejsou tělu vlastní. Hlavní látka DEET (diethyl-meta-toluamid) může způsobit silné alergické reakce nebo také nepříjemnou kontaktní dermatitidu. Některé starší výzkumy také spojily DEET se záchvaty nebo toxicitou na mozek u dětí. Další nevýhodou je to, že je potřeba dbát maximální opatrnosti v blízkosti vašich domácích mazlíčků. Nechtěné použití látky na psy nebo kočky by mohlo způsobit neurologické problémy, jako je třes, záchvaty nebo dokonce smrt. Aktivní látka DEET může poškodit některé syntetické materiály a plast.

S nežádoucími účinky na tom nejsou o nic lépe ani repelenty s permethrinem a picaridinem. Vdechování permethrinu může dráždit nos, hrdlo a plíce. Dále může způsobit bolest hlavy, závratě, únavu, nadměrné slinění, svalovou slabost, nevolnost a zvracení. Repelenty účinkují jen pár hodin a řešení je neekologické. Navíc pachy můžou rušit naše mazlíčky.

Další možností jsou produkty obsahující éterické vonné oleje z výtažků rostlin. Tyto produkty mohou odpuzovat hmyz, avšak klíšťata fungují jinak než komáři, takže prodej produktů proti klíšťatům obsahující pouze éterické oleje je zavádějící a rozhodně ho pro maximální ochranu před klíšťaty nedoporučujeme.

3.      NNT ochrana před klíšťaty

Jinou možností jsou NNT náramky proti klíšťatům. Fungují na principu vysílání elektromagnetických vln, které působí odpudivě na klíšťata.

  • Spolehlivá ochrana před klíšťaty.
  • Klíště si na odpuzující vlny nezvykne.
  • Vysílá vlny pouze tělu vlastní.
  • Neuvolňuje žádné chemické látky a nezapáchá.
  • 100 % absence chemických a toxických účinků.
  • Vhodný pro lidi citlivé na chemické látky.
  • Při správném používání působí až 6 měsíců.
  • Odolný vůči vodě.
  • Ručně vyráběný.
  • Testovaný v České republice a Polsku.
  • Vhodný pro všechny věkové skupiny, včetně dětí.
  • Neruší zvěř ani domácí mazlíčky.
 

Na závěr si vám dovolujeme připomenout zlaté pravidlo držet se středu stezky, kde je výskyt klíšťat méně pravděpodobný. V terénu ohroženém výskytem klíšťat nesedat či nelehat na zem a nevstupujte volně do trávy. Během chůze taky můžete občas zkontrolovat spodní část nohou.

Je tedy jen na vás, jakou možnost ochrany si vyberete.

Klíšťová encefalitida – příznaky, průběh, léčba

Klíšťová encefalitida – příznaky, průběh, léčba

Po borelióze je nejčastější skloňovanou nemocí způsobenou klíšťaty právě klíšťová encefalitida. Strašákem mezi lidmi je zásluhou potenciálních trvalých následků. Tento článek vám napoví, co je tato nemoc zač, jaké jsou její příznaky, průběh a případné možnosti léčby.

Co je to klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, způsobené viry klíšťové meningoencefalitidy, napadající nervový systém a mozek. Přenašečem na člověka jsou infikovaná klíšťata. Původcem viru jsou hlodavci a lesní zvěř, od kterých se klíště infikuje. Nicméně ve vzácných případech se lze nemocí nakazit po požití nedostatečně tepelně zpracovaného mléka.

Symptomy klíšťové encefalitidy

K přenosu klíšťové encefalitidy může dojít už po dvou hodinách od přisátí klíštěte. Inkubační doba je typicky 7 až 14 dní, někdy až 30 dní. Průběh onemocnění může být individuální, avšak obvyklým je určitý vzor – nemoc nejčastěji probíhá ve 2 fázích.

1.      Příznaky klíšťové encefalitidy v první fázi

První fáze klíšťové encefalitidy, přezdívaná jako chřipková fáze, trvá přibližně 2 až 7 dní. Postižený pociťuje bolesti hlavy, svalů a kloubů. Častá je taktéž únava a celková nevolnost. Následuje dočasné uzdravení neboli období klidu, které trvá až 20 dní.

2.      Příznaky klíšťové encefalitidy ve druhé fázi

Druhá fáze začíná velkými bolestmi hlavy a světloplachostí. Na řadu také obvykle přichází zvracení, třesy, poruchy spánku, bulbární syndrom, poruchy hybnosti svalů nebo svalová obrna. Akutní fáze trvá 14 až 21 dní.

Po prodělání akutní fáze se mohou dostavit trvalé následky. Mezi ně patří poruchy spánku, soustředění a rovnováhy či chronické bolesti hlavy.

Diagnostika

Diagnostika klíšťové encefalitidy se většinou provádí laboratorním vyšetřením, během kterého se zjišťuje výskyt protilátek v krvi. Dále proběhne vyšetření mozkomíšního moku, který dokáže poskytnout informace o průběhu nemoci. Lékař, společně s vyšetřením, pozoruje taky symptomy nemoci. Z důvodu vážných příznaků je mnohdy nutná hospitalizace v nemocnici.

Léčba klíšťové encefalitidy

V dnešní době neexistuje cílená léčba klíšťové encefalitidy. Léčba je tedy symptomatická. V první řadě je klíčový klidový režim, během kterého se léčí jednotlivé symptomy. Analgetiky se tlumí horečky, podávají se vitamíny, zejména celé spektrum vitamínů B a příznivě na průběh nemoci působí i kortikoidy. Doporučuje se vyhýbat dennímu světlu a vyšší psychické zátěži. Celková rekonvalescence trvá 2 a 4 týdny. Nemoc rozhodně nepodceňujte a během prvních příznaků vyhledejte lékaře, čímž minimalizujete riziko trvalých následků.

Prevence před klíšťovou encefalitidou

Nejúčinnější prevencí před klíšťovou encefalitidou je očkování, které se skládá ze tří dávek. Druhá dávka se podává nejpozději tři měsíce po první dávce, poslední dávka nejpozději po jednom roce od té druhé. Přeočkování se doporučuje každých 3 až 5 let. Ačkoli jsou vakcíny člověkem dobře tolerované, i tak mezi nejčastější vedlejší účinky patří například vysoká teplota. Pokud však zvážíme rizika a zisky, je jasné, že se očkování proti klíšťové encefalitidě rozhodně vyplatí.

Dalšími prvky prevence jsou i opatření zahrnující vhodné oblečení do přírody, používání NNT náramků proti klíšťatům, včasné vytažení klíštěte a následná desinfekce postiženého místa. Více o prevenci se dozvíte v našem článku Jak se chránit před klíšťaty.

Rozdíl mezi klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou

Ačkoli obě nemoci přenáší nechvalně proslulé klíště, jde o velmi odlišná onemocnění. Největší rozdíl tkví v tom, že lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které se léčí antibiotiky. Oproti tomu klíšťová encefalitida je infekční onemocnění virového původu, kde antibiotika nezabírají. Více o lymské borelióze najdete v našem článku, který se zaměřuje na podrobnosti a prevenci této nemoci.

Lymská borelióza – příznaky, průběh, léčba

Lymská borelióza – příznaky, průběh, léčba

Na pomyslném prvním místě nejčastějších nemocích přenášené klíšťaty na člověka je právě lymská borelióza. Jen v České republice na tuto infekci onemocní až 5 tisíc lidí ročně. Boreliózou pravděpodobněji onemocníte, pokud rádi trávíte čas v travnatých a zalesněných oblastech. Pokud spadáte do této kategorie, je důležité dodržovat určitá preventivní opatření.

Co je to borelióza?

Lymská borelióza (lymeská nemoc nebo lymeská borelióza) je onemocnění, které způsobuje bakterie komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Bakterie nese název po doktoru W. Burgdorferovi, který v roce 1982 prokázal souvislost mezi potížemi postižených lidí a bakterií přenášenou klíšťaty. Nemoc však postihuje nejen lidi, ale veškeré hostitele klíšťat. Infekci, která přežívá ve střevech těchto parazitů, přenášejí klíšťata ve všech vývojových stádiích. Po přisátí na hostitele se bakterie přemisťují do slin, a poté do těla postiženého. Z logiky věci plyne, čím dříve se klíště vytáhne, tím menší riziko přenosu nemoci.

Symptomy lymské boreliózy

Příznaky se mohou lišit u každého člověka. Obvykle se však objevují ve fázích.

Příznaky v prvním stádiu

V místě po odstranění klíštěte se může objevit tzv. Erythema migrans. Jde o červenou skvrnu, která může být velká i několik centimetrů. Obvykle se vyskytuje okolo místa odstranění klíštěte po 14 až 30 dnech. Skvrna mívá ohraničené okraje a bílý střed („býčí oko“). Vyrážka nebolí ani nesvědí, avšak může být teplá na dotek.

Vyrážku může doprovázet celková únava, malátnost, horečka, zimnice, bolesti zad a svalů nebo zduření lymfatických uzlin.

Příznaky ve druhém stádiu

Pokud je lymská borelióza neléčená, po následujících týdnech až měsících můžeme pozorovat nárůst vyrážek v dalších oblastech těla postiženého.

Během jednoho až šesti měsíců po prvotní vyrážce přichází na řadu také závažnější symptomy. Mezi ně řadíme zejména neurologické potíže jako například škubání ve svalech, závratě nebo taky nepravidelný srdeční rytmus.

Dále se mohou objevovat chronické bolesti kloubů a svalů. Neméně časté jsou taky poruchy vidění, kdy mají postižení problémy se zaostřováním, či vidí dvojitě. Infekce postihuje také uši, kdy je hlášeno nepříjemné pískání až bušení v uších.

Bakterie poškozují játra, ledviny, srdce, klouby a způsobují různé záněty. Opakující se záněty mohou vyvolat autoimunitní reakce, například artritidu.

Příznaky ve třetím stádiu

Pokud stále není zahájena léčba antibiotiky, tato infekce přechází do své pozdní fáze.

Do těchto symptomů řadíme záněty membrán obklopující mozek postiženého. Dále jsou obvyklé dočasné ochrnutí jedné strany obličeje a zhoršená pohyblivost svalů, poruchy paměti a spánku.

Mezi typické příznaky pozdní fáze tohoto onemocnění patří tzv. Acrodermatitis chronica atrophicans. Jde o léze nejčastěji modročerveného zbarvení. Ty později atrofují, kůže začíná být velmi tenká, a to způsobuje dobrou viditelnost cév.

Diagnostika

Diagnostika boreliózy se většinou provádí laboratorním vyšetřením, během kterého se zjišťuje výskyt protilátek proti boreliím v krvi. Lékař, společně s vyšetřením, pozoruje taky příznaky nemoci.

Léčba boreliózy

Lymská borelióza je léčena antibiotiky. Nejpoužívanější volbou je doxycyklin, který se řadí do tetracyklinových antibiotik. Jestliže není léčba doxycyklinem z nějakého důvodu možná, jako alternativa se používají betalaktamová antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy a karbapenemy). K urychlení regenerace se taktéž doporučuje suplementace kompletního spektra vitamínů B. Léčené osoby by navíc neměly zapomínat na suplementace probiotik, které minimalizují dopady antibiotik na střeva.

Prevence před boreliózou

V nynější době bohužel nemáme vakcínu, která by zabránila rozvoji boreliózy v našem těle. Proto se musíme spolehnout na různá opatření a doporučení. Jako prevence slouží naše NNT náramky proti klíšťatům, které působí odpudivě na klíšťata bez použití jakýchkoli chemikálií nebo pachů. V přírodě bychom se měli držet středu stezky a po příchodu domů pořádně zkontrolovat veškeré oblečení a místa na těle, kde je zvýšená vlhkost a tenčí kůže. Přečtěte si více o prevenci nemocí, které způsobují klíšťata v našem novém článku Jak se chránit před klíšťaty a na co si dát pozor.