Odhalte časté mýty o klíšťatech

O klíšťatech, zejména mezi přáteli a rodinou, traduje spousta mylných informací a polopravd. Ty mohou oslabit naši ostražitost. Pojďme se společně podívat na první várku nejčastějších mýtů o klíšťatech.

Jaké nejzajímavější mýty o klíšťatech kolují nejvíce?

nejcastejsi_myty_o_klistatech

1. Klíště na mě skočí ze stromu!

Tomuto mýtu stále věří velká část lidí, avšak opak je pravdou. Klíště v žádných případech na svou oběť neskáče, ale vyčkává na ni ukryté na porostu. Při patřičné situaci se na svého hostitele přichytí vztyčením předního páru nohou.

2. Na zahradě žádné nebezpečí nehrozí.

Dosud slyšíme, že se klíšťata vyskytují primárně v lesích. Bohužel tomu tak rozhodně není. Můžeme je najít v městských parcích i na své zahradě. Ovšem správnou péčí o zahradu můžeme jejich výskyt minimalizovat. Mělo by postačit pravidelné sekání trávníku. Zarostlou část zahrady od té posekané oddělte kamínky.

3. Riziko onemocnění je velmi nízké.

Jeden z nejnebezpečnějších mýtů. Za rok 2021 v České republice klíšťovou encefalitidou onemocnělo téměř 1000 lidí. V některých případech mohou dokonce nastat trvalé následky – např. chronické bolesti hlavy, poruchy soustředění, obrna svalů a třes. Ke všemu je výskyt této nemoci na našem území plošný. To znamená, že se infikovaná klíšťata vyskytují ve všech částech našeho území.

4. Přisáté klíště se musí udusit a poté ho odstraníme točením proti směru hodinových ručiček!

Před lety se klíšťata odstraňovala tím, že se přidusila olejem nebo krémem – to už ale neplatí. Tím dosáhnete akorát toho, že klíště vyloučí případně nakažené sliny do vašeho krevního oběhu. Klíště taky v žádném případě nekruťte. Jeho ústrojí není do kůže zašroubované. Během kroucení je totiž větší riziko utrhnutí jeho hlavy a ústrojí, což zbytečně situaci zkomplikuje.

5. Klíště nejdou na světlé oblečení.

Pravděpodobně jste už někde četli doporučení, vzít si do přírody světlé oblečení. Doporučení je to správné, chybuje se ale v tom, proč to dělat. Pro klíšťata barva oblečení nehraje roli. Světlé oblečení je výhodné z toho důvodu, že si na nich klíštěte snadněji všimnete.

6. Klíště žije pouze v lese.

Ačkoli jsou listnaté a smíšené lesy charakteristickým domovem tohoto parazita, narazit na něj můžeme i na louce, městském parku nebo své zahradě. Na člověka se přichytí povětšinou z trávy nebo keřů. Poté se nejčastěji vyhledávají oblasti za ušima, podpaží nebo podkolenní jamky.

7. Když se po odstranění nevytvoří flek, jsem v bezpečí.

Je to právě lymská borelióza, po které se na kůži většinou objeví červené skvrny. Oproti tomu klíšťová encefalitida se spíše projevuje příznaky, které připomínají chřipku. K žádnému zčervenání pokožky tedy nemusí vůbec dojít. Tudíž absence skvrny neznamená, že na nás klíště nepřeneslo žádnou nemoc. Z toho důvodu je podstatné informovat lékaře o přichycení klíštětem, který provede krevní testy a popřípadě určí vhodnou léčbu.