Můj pes má klíště – časté nemoci, vytažení klíštěte a doporučení

Klíště ohrožuje nejen nás, ale i naše mazlíčky. Nezvaní cizopasníci se objevují nejen v lesech, ale i v městských částích. Měli byste se tedy mít na pozoru a své mazlíčky náležitě chránit.

Nemoci způsobené klíšťaty

Existuje několik druhů chorob, které tito parazité způsobují. Nejčastějšími projevy jsou horečky, žaludeční problémy, snížená fyzická aktivita a bolesti kloubů. Je potřeba své mazlíčky pravidelně pozorovat, díky čemuž si budete schopni všimnout změň v jejich chování.

Babezióza – Majitelé mazlíčků si mnohdy něčeho všimnou, jakmile u psa vidí nepřiměřeně tmavou moč. To je právě poměrně klasickým projevem babeziózy. Dále můžeme pozorovat slabost a nedostatek chutí k jídlu, který může vést až k anorexii. Onemocnění je potřeba rychle diagnostikovat, čímž omezíme negativnímu působení na orgány našeho čtyřnohého přítele.

Lymská boreliózaPatří k nejčastějším onemocněním přenášená z klíštěte na psa. Nicméně u většiny psů probíhá bezpříznakově. Jiní zase začínají kulhat, mají zvýšené teploty nebo nechuť k jídlu. V pozdějších stádiích onemocnění může nastat poškození srdce, ledvin či mozku.

Klíšťová encefalitidaU psů a koček se v naší oblasti vyskytuje vzácně. Projevuje se horečkou, apatií a v některých případech dochází k ochrnutí končetin.

Ehrlichióza – Toto onemocnění přenáší okolo 10-21 % klíšťat. Ehrlichie vedou k poškození kostní dřeně a snížení počtu krvinek. Zprvu můžou být psi apatičtí, slabí, a k tomu se můžou zvětšovat sleziny. Někdy dochází k hnisavému výtoku z nosu.

Anaplazmóza – Mezi časté projevy patří ospalost, zvýšené teploty, kulhání, průjem, zvracení a nadměrná žízeň.

Jak vytáhnout psovi klíště?

V první řadě si nasaďte gumové rukavice – nikdy neodstraňujte klíště prsty. Stejně tak klíště nepropichujte a nekapejte na něho olej či mast. V tom případě by klíště mohlo obsah střev s bakteriemi vypustit do krve vašeho mazlíčka.

Roztáhněte srst psa a uchopte klíště co nejblíže k povrchu kůže. Pro tento účel použijte pinzetu s jemným hrotem nebo háček na klíšťata. Poté táhněte nahoru rovnoměrným tlakem. Klíštětem neškubejte ani nekruťte.  Postupujte opatrně a pozvolna, nedoporučuje se násilné táhnutí ven. Po vytažení zkontrolujte ranku a ujistěte se, že bylo vytaženo celé klíště. Jestli kousek klíštěte v kůži zůstal, místo pořádně vydezinfikujte a průběžně kontrolujte, zda nedochází k zanícení. Klíštěte se zbavte spláchnutím do záchodu nebo zabalením do lepící pásky.

Závěr: Vytvoření bezpečného prostředí bez klíšťat pro vašeho psa

Vytvoření bezpečného prostředí bez klíšťat pro vašeho psa a podniknutí nezbytných kroků k zabránění napadení je důležitou součástí zodpovědného chování majitele domácího mazlíčka. Začněte tím, že budete udržovat posekaný a udržovaný trávník a odstraníte veškeré listí nebo odpadky, kde se klíšťata mohou skrývat. Zvažte používání nechemických obojků, které klíšťata od psa odradí. V neposlední řadě pravidelně kontrolujte svého psa, zda nemá klíšťata, a všechna nalezená klíšťata ihned odstraňte.