Pozor, klíšťata jsou opět tady – Jak se chránit a na co si dát pozor

Je to tady zase! Sezóna klíšťat se blíží a s ní i nebezpečí pro naše zdraví a pohodu. Když se tito paraziti usadí na našem těle, mohou nám způsobit velké potíže, a dokonce i závažná onemocnění. Ale nebojte se, máme pro vás řešení! S naším článkem se dozvíte, jak se účinně chránit před klíšťaty a snížit tak riziko jejich kousnutí.

Druhy klíšťat žijících v ČR

Klíště obecné – Ve velké části případů se setkáte právě s druhem zvaným jako Ixodes ricinus, který se vyskytuje na celém území České republiky.  Živí se krví lidí, drobných savců, ptáků a plazů. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm. Především jsou to ale smíšené a listnaté lesy, zahrádky, louky a taky městské parky.

Klíšť lužní – Parazituje spíše na menších savcích. Na člověka se přisaje spíše výjimečně, jsou ale zaznamenány případy přisátí i tohoto typu klíštěte. Nejvíce se vyskytuje na jihu Moravy, zejména podél vodních toků.

Piják lužní – Dává přednost teplejším oblastem, proto ho najdeme primárně na jižní Moravě. Dokáže přenést nemoci jako tularémie a omské hemoragické horečky.

Prevence – Jak se chránit před klíšťaty?

1.      Chraňte se pomoci oblečení

Jeden ze způsobů, jak se ochránit před klíšťaty je zabránit klíšťatům v kontaktu s vaší kůží. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je nosit oblečení, které zakrývá vaše ruce a nohy.

  • Zvolte oblečení ze světlé látky, které vám pomůže zjistit, zda je na vás klíště.
  • Zastrčte si kalhoty do ponožek. Případně oblepte otvory v oblečení páskou, aby neměla klíšťata přístup.
  • Po návratu domů si pořádně zkontrolujte oblečení a svou pokožku. Nenechte nic náhodě a ujistěte se, že klíště není v žádném záhybu kůže. Pořádně se osprchujte.

Z vlastních zkušeností můžeme říci, že ačkoli je tato metoda účinná, tak ve vysokých teplotách není kdovíjak příjemné nosit dlouhé kalhoty a velké ponožky. Lidská kůže potřebuje dýchat, a to zejména, když se člověk potí.

2.      Ochrana pomocí chemických repelentů

Další možností je použití klasického repelentu ve formě spreje nebo náramků. Jsou to povětšinou sprejové substance, které po nanesení na kůži odpuzují hmyz. Ačkoliv tato metoda může zabránit přisátí klíštěte, jsou s ní spojená určitá rizika a nevýhody.

Repelenty obsahují chemické látky, které nejsou tělu vlastní. Hlavní látka DEET (diethyl-meta-toluamid) může způsobit silné alergické reakce nebo také nepříjemnou kontaktní dermatitidu. Některé starší výzkumy také spojily DEET se záchvaty nebo toxicitou na mozek u dětí. Další nevýhodou je to, že je potřeba dbát maximální opatrnosti v blízkosti vašich domácích mazlíčků. Nechtěné použití látky na psy nebo kočky by mohlo způsobit neurologické problémy, jako je třes, záchvaty nebo dokonce smrt. Aktivní látka DEET může poškodit některé syntetické materiály a plast.

S nežádoucími účinky na tom nejsou o nic lépe ani repelenty s permethrinem a picaridinem. Vdechování permethrinu může dráždit nos, hrdlo a plíce. Dále může způsobit bolest hlavy, závratě, únavu, nadměrné slinění, svalovou slabost, nevolnost a zvracení. Repelenty účinkují jen pár hodin a řešení je neekologické. Navíc pachy můžou rušit naše mazlíčky.

Další možností jsou produkty obsahující éterické vonné oleje z výtažků rostlin. Tyto produkty mohou odpuzovat hmyz, avšak klíšťata fungují jinak než komáři, takže prodej produktů proti klíšťatům obsahující pouze éterické oleje je zavádějící a rozhodně ho pro maximální ochranu před klíšťaty nedoporučujeme.

3.      NNT ochrana před klíšťaty

Jinou možností jsou NNT náramky proti klíšťatům. Fungují na principu vysílání elektromagnetických vln, které působí odpudivě na klíšťata.

  • Spolehlivá ochrana před klíšťaty.
  • Klíště si na odpuzující vlny nezvykne.
  • Vysílá vlny pouze tělu vlastní.
  • Neuvolňuje žádné chemické látky a nezapáchá.
  • 100 % absence chemických a toxických účinků.
  • Vhodný pro lidi citlivé na chemické látky.
  • Při správném používání působí až 6 měsíců.
  • Odolný vůči vodě.
  • Ručně vyráběný.
  • Testovaný v České republice a Polsku.
  • Vhodný pro všechny věkové skupiny, včetně dětí.
  • Neruší zvěř ani domácí mazlíčky.
 

Na závěr si vám dovolujeme připomenout zlaté pravidlo držet se středu stezky, kde je výskyt klíšťat méně pravděpodobný. V terénu ohroženém výskytem klíšťat nesedat či nelehat na zem a nevstupujte volně do trávy. Během chůze taky můžete občas zkontrolovat spodní část nohou.

Je tedy jen na vás, jakou možnost ochrany si vyberete.