Co dělat, když mám klíště?

Přišli jste z přírody a našli na sobě klíště? Nebo vás jen zajímá, co v takovém případě dělat? Samotný nález klíštěte na svém těle může vyvolat určité obavy a nejistotu ohledně správného postupu. Není to však důvod k panice. Mrkněte se na fakta a doporučení, jak s těmito parazity správně zatočit.

Kde klíšťata číhají?

Nejčastěji na svého hostitele čekají na stéblech trávy nebo listech keřů. Vyhovují jim zejména louky s vyšší trávou, listnaté a smíšené lesy, okolí vod nebo taky městské parky. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm.

Kousnutí od klíštěte - kde se přisaje, symptomy

Klíště si najde nejdříve nejvhodnější místo k zakousnutí se. Nejčastěji je to v podpaží, tříslech, podkolenní jamce, za ušima nebo ve vlasech. Kousnutí klíštětem nebolí a mnohdy o něm ani netušíme. To je dáno tím, že klíště má ve slinách látku, která působí jako analgetikum. Červený flek po kousnutí klíštětem se mnohdy zvětšuje a může dojít k otoku postiženého místa.

Po odstranění i neinfikovaného klíštěte může na kůži zůstat červený flek – což je na kousance normální reakce těla. Pokud se však u vás objeví vyrážka nebo horečka během několika týdnů po odstranění klíštěte, navštivte svého lékaře.

Jak správně vyndat klíště

Nejčastější chybou při nalezení klíštěte je, že se ho postižená osoba snaží pomazat různými oleji. V takovém případě dojde k zadušení klíštěte, které vyzvrací obsah střev zpět do rány.

Správných postupů je několik, uvedeme ale ten nejpohodlnější.

  1. Umyjte si ruce. Pokud máte na rukou oděrky, použijte gumové rukavice.
  2. Použijte čistou pinzetu s jemným hrotem, abyste klíště uchopili co nejblíže k povrchu kůže.
  3. Táhněte nahoru stálým, rovnoměrným tlakem. Klíštětem nekruťte ani neškubejte – to může způsobit odlomení ústních částí a jejich setrvání v kůži. Pokud k tomu dojde, odstraňte části úst pomocí pinzety. Jestliže nemůžete ústa snadno odstranit pinzetou, nechte to být a nechte kůži zahojit.
  4. Po vytažení místo vydezinfikujte a sledujte, zda dojde k zanícení.
  5. Na vytažené klíště nesahejte holýma rukama. Klíště spláchněte do záchodu nebo jej pevně zabalte do lepící pásky.

Příznaky klíšťové encefalitidy

Inkubační doba klíšťové encefalitidy je nejčastěji 7 až 14 dní po kousnutí. První fáze se podobá klasické viróze. Člověk má teplotu, je malátný a bolí ho klouby či svaly. Poté přichází mírné zlepšení, avšak načež nastává druhá fáze. V té má člověk silné bolesti hlavy, pociťuje světloplachost, je mu nevolno a zvrací.

Příznaky boreliózy

U boreliózy se inkubační doba liší, většinou je to ale 3 až 30 dní od kousnutí. Nejčastější projev je červený pruh kolem kousnutí. Může však probíhat i bezpříznakově. Obvykle vyrážku doprovází horečky, únava, zimnice nebo zvracení. Při neléčené borelióze se po 1 až 3 měsících začínají vyskytovat otoky, brnění končetin nebo taky poruchy srdečního rytmu či obrna lícního nervu.

Jak se bránit před klíšťaty?

Tento bod jsme podrobně rozebírali v článku, který vám napoví jak se chránit před klíšťaty, který si můžete přečíst.

Ve zkratce, jedna z možností, jak na tyto parazity vyzrát, je zabránění kontaktu s kůží. Bohužel, tento způsob není vždy praktický. V horkých dnech oblékat mikinu, rukavice, tepláky a dlouhé ponožky prostě nechcete. Další možností jsou chemické repelenty. Lidem však čím dál tím více záleží na svém zdraví, a proto se chemickým repelentům začínají vyhýbat. Další alternativou je použití NNT náramků proti klíšťatům. Pracují na principu vysílání elektromagnetických vln, jenž na tyto parazity účinkují odpudivě. Chlubí se 100 % absencí chemických a toxických látek. Je tedy jen na vás, jakou z možností si vyberete. :)