Lymská borelióza – příznaky, průběh, léčba

Na pomyslném prvním místě nejčastějších nemocích přenášené klíšťaty na člověka je právě lymská borelióza. Jen v České republice na tuto infekci onemocní až 5 tisíc lidí ročně. Boreliózou pravděpodobněji onemocníte, pokud rádi trávíte čas v travnatých a zalesněných oblastech. Pokud spadáte do této kategorie, je důležité dodržovat určitá preventivní opatření.

Co je to borelióza?

Lymská borelióza (lymeská nemoc nebo lymeská borelióza) je onemocnění, které způsobuje bakterie komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Bakterie nese název po doktoru W. Burgdorferovi, který v roce 1982 prokázal souvislost mezi potížemi postižených lidí a bakterií přenášenou klíšťaty. Nemoc však postihuje nejen lidi, ale veškeré hostitele klíšťat. Infekci, která přežívá ve střevech těchto parazitů, přenášejí klíšťata ve všech vývojových stádiích. Po přisátí na hostitele se bakterie přemisťují do slin, a poté do těla postiženého. Z logiky věci plyne, čím dříve se klíště vytáhne, tím menší riziko přenosu nemoci.

Symptomy lymské boreliózy

Příznaky se mohou lišit u každého člověka. Obvykle se však objevují ve fázích.

Příznaky v prvním stádiu

V místě po odstranění klíštěte se může objevit tzv. Erythema migrans. Jde o červenou skvrnu, která může být velká i několik centimetrů. Obvykle se vyskytuje okolo místa odstranění klíštěte po 14 až 30 dnech. Skvrna mívá ohraničené okraje a bílý střed („býčí oko“). Vyrážka nebolí ani nesvědí, avšak může být teplá na dotek.

Vyrážku může doprovázet celková únava, malátnost, horečka, zimnice, bolesti zad a svalů nebo zduření lymfatických uzlin.

Příznaky ve druhém stádiu

Pokud je lymská borelióza neléčená, po následujících týdnech až měsících můžeme pozorovat nárůst vyrážek v dalších oblastech těla postiženého.

Během jednoho až šesti měsíců po prvotní vyrážce přichází na řadu také závažnější symptomy. Mezi ně řadíme zejména neurologické potíže jako například škubání ve svalech, závratě nebo taky nepravidelný srdeční rytmus.

Dále se mohou objevovat chronické bolesti kloubů a svalů. Neméně časté jsou taky poruchy vidění, kdy mají postižení problémy se zaostřováním, či vidí dvojitě. Infekce postihuje také uši, kdy je hlášeno nepříjemné pískání až bušení v uších.

Bakterie poškozují játra, ledviny, srdce, klouby a způsobují různé záněty. Opakující se záněty mohou vyvolat autoimunitní reakce, například artritidu.

Příznaky ve třetím stádiu

Pokud stále není zahájena léčba antibiotiky, tato infekce přechází do své pozdní fáze.

Do těchto symptomů řadíme záněty membrán obklopující mozek postiženého. Dále jsou obvyklé dočasné ochrnutí jedné strany obličeje a zhoršená pohyblivost svalů, poruchy paměti a spánku.

Mezi typické příznaky pozdní fáze tohoto onemocnění patří tzv. Acrodermatitis chronica atrophicans. Jde o léze nejčastěji modročerveného zbarvení. Ty později atrofují, kůže začíná být velmi tenká, a to způsobuje dobrou viditelnost cév.

Diagnostika

Diagnostika boreliózy se většinou provádí laboratorním vyšetřením, během kterého se zjišťuje výskyt protilátek proti boreliím v krvi. Lékař, společně s vyšetřením, pozoruje taky příznaky nemoci.

Léčba boreliózy

Lymská borelióza je léčena antibiotiky. Nejpoužívanější volbou je doxycyklin, který se řadí do tetracyklinových antibiotik. Jestliže není léčba doxycyklinem z nějakého důvodu možná, jako alternativa se používají betalaktamová antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy a karbapenemy). K urychlení regenerace se taktéž doporučuje suplementace kompletního spektra vitamínů B. Léčené osoby by navíc neměly zapomínat na suplementace probiotik, které minimalizují dopady antibiotik na střeva.

Prevence před boreliózou

V nynější době bohužel nemáme vakcínu, která by zabránila rozvoji boreliózy v našem těle. Proto se musíme spolehnout na různá opatření a doporučení. Jako prevence slouží naše NNT náramky proti klíšťatům, které působí odpudivě na klíšťata bez použití jakýchkoli chemikálií nebo pachů. V přírodě bychom se měli držet středu stezky a po příchodu domů pořádně zkontrolovat veškeré oblečení a místa na těle, kde je zvýšená vlhkost a tenčí kůže. Přečtěte si více o prevenci nemocí, které způsobují klíšťata v našem novém článku Jak se chránit před klíšťaty a na co si dát pozor.