Klíšťová encefalitida – příznaky, průběh, léčba

Po borelióze je nejčastější skloňovanou nemocí způsobenou klíšťaty právě klíšťová encefalitida. Strašákem mezi lidmi je zásluhou potenciálních trvalých následků. Tento článek vám napoví, co je tato nemoc zač, jaké jsou její příznaky, průběh a případné možnosti léčby.

Co je to klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, způsobené viry klíšťové meningoencefalitidy, napadající nervový systém a mozek. Přenašečem na člověka jsou infikovaná klíšťata. Původcem viru jsou hlodavci a lesní zvěř, od kterých se klíště infikuje. Nicméně ve vzácných případech se lze nemocí nakazit po požití nedostatečně tepelně zpracovaného mléka.

Symptomy klíšťové encefalitidy

K přenosu klíšťové encefalitidy může dojít už po dvou hodinách od přisátí klíštěte. Inkubační doba je typicky 7 až 14 dní, někdy až 30 dní. Průběh onemocnění může být individuální, avšak obvyklým je určitý vzor – nemoc nejčastěji probíhá ve 2 fázích.

1.      Příznaky klíšťové encefalitidy v první fázi

První fáze klíšťové encefalitidy, přezdívaná jako chřipková fáze, trvá přibližně 2 až 7 dní. Postižený pociťuje bolesti hlavy, svalů a kloubů. Častá je taktéž únava a celková nevolnost. Následuje dočasné uzdravení neboli období klidu, které trvá až 20 dní.

2.      Příznaky klíšťové encefalitidy ve druhé fázi

Druhá fáze začíná velkými bolestmi hlavy a světloplachostí. Na řadu také obvykle přichází zvracení, třesy, poruchy spánku, bulbární syndrom, poruchy hybnosti svalů nebo svalová obrna. Akutní fáze trvá 14 až 21 dní.

Po prodělání akutní fáze se mohou dostavit trvalé následky. Mezi ně patří poruchy spánku, soustředění a rovnováhy či chronické bolesti hlavy.

Diagnostika

Diagnostika klíšťové encefalitidy se většinou provádí laboratorním vyšetřením, během kterého se zjišťuje výskyt protilátek v krvi. Dále proběhne vyšetření mozkomíšního moku, který dokáže poskytnout informace o průběhu nemoci. Lékař, společně s vyšetřením, pozoruje taky symptomy nemoci. Z důvodu vážných příznaků je mnohdy nutná hospitalizace v nemocnici.

Léčba klíšťové encefalitidy

V dnešní době neexistuje cílená léčba klíšťové encefalitidy. Léčba je tedy symptomatická. V první řadě je klíčový klidový režim, během kterého se léčí jednotlivé symptomy. Analgetiky se tlumí horečky, podávají se vitamíny, zejména celé spektrum vitamínů B a příznivě na průběh nemoci působí i kortikoidy. Doporučuje se vyhýbat dennímu světlu a vyšší psychické zátěži. Celková rekonvalescence trvá 2 a 4 týdny. Nemoc rozhodně nepodceňujte a během prvních příznaků vyhledejte lékaře, čímž minimalizujete riziko trvalých následků.

Prevence před klíšťovou encefalitidou

Nejúčinnější prevencí před klíšťovou encefalitidou je očkování, které se skládá ze tří dávek. Druhá dávka se podává nejpozději tři měsíce po první dávce, poslední dávka nejpozději po jednom roce od té druhé. Přeočkování se doporučuje každých 3 až 5 let. Ačkoli jsou vakcíny člověkem dobře tolerované, i tak mezi nejčastější vedlejší účinky patří například vysoká teplota. Pokud však zvážíme rizika a zisky, je jasné, že se očkování proti klíšťové encefalitidě rozhodně vyplatí.

Dalšími prvky prevence jsou i opatření zahrnující vhodné oblečení do přírody, používání NNT náramků proti klíšťatům, včasné vytažení klíštěte a následná desinfekce postiženého místa. Více o prevenci se dozvíte v našem článku Jak se chránit před klíšťaty.

Rozdíl mezi klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou

Ačkoli obě nemoci přenáší nechvalně proslulé klíště, jde o velmi odlišná onemocnění. Největší rozdíl tkví v tom, že lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které se léčí antibiotiky. Oproti tomu klíšťová encefalitida je infekční onemocnění virového původu, kde antibiotika nezabírají. Více o lymské borelióze najdete v našem článku, který se zaměřuje na podrobnosti a prevenci této nemoci.