Jak chránit děti před klíšťaty a boreliózou

Každým rokem jsou až desítky tisíc lidí nakaženi zákeřnou boreliózou, nebezpečnou infekcí způsobenou klíšťaty. Z vlastní zkušenosti víme, že je nezbytné, aby byli rodiče informování o nebezpečí, které mohou klíšťata způsobit a poučit je o důležitosti efektivní prevence a ochrany. Proto vám přinášíme několik tipů, jak své děti chránit před kousnutí klíštětem a boreliózou.

Poučte své dítě o kousnutí klíštětem

  1. Vysvětlete dítěti, že klíšťata jsou malí parazité, kteří se živí krví zvířat a lidí. Ukažte jim, jak vypadají a řekněte jim, že se klíšťata vyskytují v lesních porostech, vysoké trávě a různých křovinatých oblastech.
  2. Vysvětlete, že je důležité nosit při hře nebo procházce v zalesněných oblastech dlouhé kalhoty a trička s dlouhým rukávem. Ukažte jim, jak si zastrčit kalhoty do ponožek a nosit světlé barvy, aby bylo snazší na oblečení klíště vidět.
  3. Pro dodatečnou ochranu proti klíšťatům můžete zvážit koupi nechemických náramků proti klíšťatům.
  4. Naučte své dítě kontrolovat jeho tělo po pobytu venku. Vysvětlete mu, že klíšťata se často přisají na kůži a mohou na ní zůstat přisátá i několik dní.
  5. Vysvětlete jim, jaké jsou příznaky kousnutí klíštětem a co mají dělat, pokud na sobě klíště.
  6. Upozorněte dítě na závažnost onemocnění v případě kousnutí klíštětem. Zdůrazněte, že v případě nálezu klíštěte je potřeba vám vše sdělit a následně vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se u něj objeví příznaky, jako je horečka, vyrážka nebo bolest kloubů.

Jak vytáhnout dítěti klíště

Jelikož klíšťata často přenášejí závažné onemocnění, je důležité, abyste své dítě pravidelně kontrolovali, zda na něm není klíště, zejména pokud si hrálo v oblastech, kde se tito parazité často vyskytují.

Chcete-li dítě zkontrolovat, zda nemá klíště, dbejte zvýšené pozornosti zejména v oblasti vlasů, za ušima, v podpaží a v tříslech.

  1. K bezpečnému odstranění klíštěte budete potřebovat pinzetu s jemnými hroty a dezinfekci.
  2. Před manipulací s klíštětem si nejprve pořádně umyjte ruce. Poté klíště pevně uchopte pinzetou co nejblíže kůži.
  3. Vytrvalým tlakem táhněte nahoru. Klíštětem neotáčejte ani jím netrhejte, mohlo by dojít k odlomení ústních částí, které by zůstaly v kůži.
  4. Po vyjmutí klíštěte ho spláchněte do záchodu nebo zabalte do plastového sáčku. Pokud budete mít podezření, že bylo klíště infikováno, můžete ho uložit do uzavřené nádoby, abyste ho mohli otestovat na nemoci, jako je borelióza nebo klíšťová encefalitida.
  5. Očistěte místo kousnutí a ruce dezinfekcí a vodou.
  6. Sledujte, zda se v místě kousnutí neobjevují známky infekce, jako je zarudnutí, otok nebo. Pokud se některé z těchto příznaků objeví, vyhledejte lékařskou pomoc.

Pro více informací se doporučujeme také podívat na náš článek, který celý věnujeme tomu, co dělat, když už na sobě nebo dítěti naleznete klíště.

Používejte nechemickou ochranu proti klíšťatům: Před odchodem ven nasaďte dítěti náramek odpuzující klíšťata

Chemické repelenty proti klíšťatům mohou být toxické pro lidi, domácí zvířata i životní prostředí. Chemické repelenty jsou často vyrobeny ze syntetických sloučenin, které se aplikují přímo na kůži nebo se stříkají na oblečení. Tyto sloučeniny se mohou vstřebávat kůží a způsobovat podráždění, vyrážky a další zdravotní problémy. Z těchto důvodů doporučujeme volit alternativu, která neškodí vám, vašim blízkým a životnímu prostředí. Více o problematice používání chemických repelentů najdete v článku s podrobným návodem, jak se efektivně chránit před klíšťaty.